Menu
当前位置:A963设计网> 作品分类 > 建筑设计 > 公共建筑 > 林经锐作品

寻常设计《海的呼吸》大理青绿半山酒店设计

4267 2022-08-16T13:23:02 38 [推荐]
设计师: 林经锐
作品类别:公共建筑
寻常设计《海的呼吸》大理青绿半山酒店设计说明:

前言·浪漫主义

何为浪漫主义?浪漫主义Romanticism是文艺创作的基本方法之一。作为创作方法,在放映客观现实上侧重从主管内心世界出发,抒发对理性世界的热烈追求;而旅客们选择度假酒店何尝不是一种对诗和远方的向往。来到大理就必然需要一睹苍山洱海之美,寻常设计的空间美学来源于对场域的直觉,从大理这片土地中寻找设计的灵感,力图让度假空间绽放更为炙热的态度和想象。

项目场地坐落于大理洱海之南,山腰之上,饱览苍山洱海之景,同时也能看到东西两侧的大理城市景观。天与海、山与城在这里交汇,在这里你能感受到大理最完整的风貌。

01·醉美海岸| Stunning Coastline

洱海蜿蜒曲折的海岸线像浪漫主义之歌的五线谱,沿着海岸线追逐山海光影是游览大理的最佳体验之一。以山为屋,以海为庭;将山海的自然关系与体验关联到建筑整体空间的设计上,运用如同海岸线的曲线形态来组织建筑与环境的关系,并营造放松休闲的度假感。

The winding coastline of Erhai Lake is like the staves of romantic songs. Chasing the light and shadow of mountains and seas along the coastline is one of the best experiences in visiting Dali. Taking the mountain as the house and the sea as the courtyard; the natural relationship and experience of the mountain and the sea are related to the design of the overall space of the building, and the curve shape like the coastline is used to organize the relationship between the building and the environment, and create a sense of relaxation and leisure.

02·卵石餐厅 | Pebbles Restaurant

如果说整体建筑形态是对大地肌理的缩小,那么首层餐厅与庭院空间则是对岸边卵石这一微小景观的放大;抽象提取自然之物的形态后进行尺度上的颠覆,空间因而产生一种别样的张力与感观体验。

If the architectural form is the reduction of the texture of the earth, then the restaurant and courtyard space on the first floor are the enlargement of the tiny landscape of the pebbles on the bank.After abstracting the form of natural objects and then subverting the scale, the space produces a different kind of tension and experience.

 

餐厅入口玄关处犹如一颗被剖开的巨大卵石,从中穿过有强烈的包裹感,卵石内部用深色汽车烤漆工艺达到近乎镜面的效果,庭院的光影与景致在这里汇集,让第一次到访的客人感受到身体与空间的直接对话。

The entrance of the restaurant is like a huge pebble that has been cut, and you will feel wrapped when you pass through it.The interior of the pebble is made of dark car paint to achieve a near-mirror effect. The light, shadow and scenery of the courtyard are gathered here, making the first-time visitors feel the changes in time and space.

通透柔和的曲面落地玻璃贯穿其中,使餐厅空间犹如浪潮轻抚着卵石一般,展现出有机且优雅的气质,打破了原本内外分明的空间界限,融合了室内外。

The transparent and soft curved floor-to-ceiling glass windows are used in the space, making the restaurant space like waves caressing the pebbles.Showing an organic and elegant atmosphere, breaking the spatial boundaries between interior and exterior, blending indoor and outdoor.

 白色构筑物如同卵石,参差错落的摆放在庭院和内部空间中;界定了流线功能,同时也包裹隐藏了建筑本身僵硬的结构立柱。超常规尺度的“卵石”成为空间中的绝对主角,空间也因此有了故事性,述说这这是一座海边的房子,“ 卵石餐厅”之名由此得来。

The white structures, like pebbles, are staggered in the courtyard and interior spaces.It defines the function of the moving line, and at the same time hides the rigid structural columns of the building itself.The special-scale "pebbles" have become the absolute protagonist in the space, which says that this is a house by the sea, and the name "pebbles restaurant" comes from this.

由雪花白大理石打造的楼梯间与客房入户玄关,在自然与人工光线的共同作用下呈现出米色的温润宁静,由此过渡调和就餐空间与居住空间的不同空间体验。

The stairwell and guest room entrance are made of snowflake white marble.It presents a warm and tranquil beige color under the light, thus reconciling the different experiences of the dining space and the living space.

 

03·情绪客房:山海景致的不同表情  Mood Room:Different expressions of mountain and sea

客房是体现酒店品质最重要的一部分,每个房间都有其共性,诸如户型的面积到硬件配置都力求度假的舒适性,所有房间都有绝佳的花园庭院空间与景观体验,即使足不出户也能舒适地开展惬意的度假生活。在这基础上,寻常设计力图找出客房体验的差异性,认为不同的户型应当具有不同的个性、不同的空间情绪来满足旅客的多样化需求。

The guestrooms are the most important part of showing the quality of the hotel. For example, from the size of the apartment to the hardware configuration, it shows comfort. All rooms have an excellent garden courtyard space and landscape experience, so you can enjoy a comfortable vacation even if you don’t go out.On this basis, Usual Studio strives to find out the differences in guest room experience, and believes that different apartment types should have different personalities and different spatial emotions meet the diverse needs of visitors.

砂岩红--浪漫居所| Sandstone red  ‧ Romance Room

砂岩红,是大漠中褐岩和砂石的颜色,朴实而温暖,能传递出别样的浪漫风情,拱形落地窗温柔的向自然的景观与室外庭院开放,开窗迎接第一缕清风后温情的度假时光便开始了。

Sandstone red is the color of brownstones and sandstone in the desert. It is simple and warm, and can convey a special romantic style. The arched floor-to-ceiling windows are open to the natural landscape and outdoor courtyard, and the windows are opened to welcome the warm vacation time.

 

墨色淌--镜像世界| Graphite color  ‧ Reflection Space

古木纹大理石有着如水墨般沉稳的自然肌理,同时光洁的石材表面映射着周边的景色光影,营造出深邃的空间体验。方形开口最大化的接纳这里愈加开阔的海景,沉淀着旅程上的所见所感。

The ancient wood grain marble has a natural texture as calm as ink, while the smooth stone surface reflects the light and shadow of the surrounding scenery, creating a deep space experience. The square opening maximizes the sea view here, and precipitates what you see and feel on the journey.

天青色--水下套房| Azure ‧ Underwater Suite

顶层以及天台作为一个独立的大套房,客厅、餐厅、卧室、玻璃泳池和景观天台一起构成了一个与天空最接近的度假空间。阳光透过泳池折射到客房内部,光影斑驳犹如置身海中,是整首浪漫主义之歌的终章也是我们认识大理的开始。

The top floor and the roof serve as an independent large suite, a holiday space closest to the sky.The sun is refracted into the guest room through the swimming pool, and the mottled light and shadow are like being in the sea. It is the last chapter of the whole romantic song and the beginning of our stay in Dali.

 

04. 原貌与改造过程|Renovation Process

05. 技术图纸|Technical Drawings

相关设计案例
免责声明:A963设计网作品由网站注册会员发表,本网站对其作品的版权未作证实,对作品的原创性、真实性不作保证,也不承担由此产生的法律责任。未经本网站及作者授权,请勿转载。如对作品版权有疑议,请及时与我们电话联系:0755-83869208 QQ:4000168963
本文作品源自:
  • 林经锐
  • 浙江-杭州
  • 需要优质装修设计服务吗? 委托设计

    相关设计作品

    更多>>